• Westi nie linieje jak większość psów innych ras, ale wymaga trymowania. Jest to wyskubywanie włosa nożykiem trymerskim (koszt ok. 70zł) co najmniej 2 razy w roku. Nie obcina się włosa, ponieważ takim przypadku nie jest on wstanie odnowić się, a korzeń staje się coraz słabszy. Trymowanie nie jest trudnym zadaniem, można się tego nauczyć. Przygotowanie do wystawy wymaga jednak profesjonalnego przygotowania np. w salonie fryzjerskim dla psów. Ja sama tak robię.
• Westi ma dobry apetyt i nie jest wybredny. Najlepiej podawać mu gotową kamę wysokiej klasy przeznaczoną dla małych ras z niską zawartością białka. Cena ok. 20 zł za 1 kg co starcza na 2 tygodnie dla dorosłego psa. Nie radzę karmić podróbkami, karmą niskiej jakości, ponieważ sierść westi traci swoją sprężystość kolor a na skórze mogą pojawiać się plamy lub strupki. Można żywić naturalnymi pokarmami przy szczególnym uwzględnieniu odpowiednich proporcji wapniowo-witaminowych.